Agility / Behendigheid


Voorwaarde voor deelname: De cursist dient minimaal 16 jaar oud te zijn. De hond dient minimaal 1 jaar oud te zijn en minimaal een basiscursus gevolgd te hebben. Tevens dient de hond onder appèl bij de baas te zijn om los bij de begeleider te kunnen lopen. Baas en hond dienen te beschikken over een redelijke conditie.

Cursusduur: 10 of 20 lessen

Wat is behendigheid?

Behendigheid is een tak van de hondensport waarbij het plezier van de hond en de begeleider voorop staat. Bij behendigheid leert de hond op aanwijzing van zijn baas de toestellen in een bepaalde volgorde zo snel mogelijk en foutloos te nemen. De toestellen bestaan uit hoogtesprongen, kattenloop, wip, dak(A-)schutting, tunnels, slurf, band, tafel, breedtesprong, muur en de slalom. Een belangrijk punt bij behendigheid is het contact tussen baas en hond. Er wordt ingespeeld op het speelse karakter van de hond en de “will to please”. Enthousiasme is een zeer noodzakelijke eigenschap van zowel baas als hond. Het spel bevordert dit contact in belangrijke mate. De hond moet een speeltje bij je terugbrengen. Bij behendigheid wordt als beloning veelvuldig gebruik gemaakt van gooispelletjes en trekspelletjes.

Behendigheid en gezondheid

In principe kan iedere gezonde, normaal gebouwde hond die in goede conditie is aan behendigheid doen. De hond moet echter wel volgroeid zijn, dat is afhankelijk van het ras, meestal kun je de leeftijd van een jaar aanhouden. Een aantal rassen is door hun bouw minder geschikt voor behendigheid. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om met een grote zware hond of een kortbenige hond met een lange rug te gaan springen. Ten slotte mag je hond geen agressief gedrag vertonen tegenover andere honden of mensen. 

De beginnerscursus

Tijdens deze cursus staat vooral het aanleren van de toestellen centraal. De training wordt op een verantwoorde wijze opgebouwd om blessures te voorkomen. Dit gebeurt op een beheerste en speelse manier, zonder dwang. Als de hond aan het eind van de cursus de toestellen zelfstandig en angstvrij kan nemen en baas en hond zijn enthousiast genoeg dan kun je aan de vervolgcursus deelnemen.

De gevorderde cursus

Tijdens deze cursus leer je de hond steeds beter aan te sturen en krijgt hij al wat meer zelfstandigheid. De combinaties van de verschillende toestellen worden moeilijker. De hond leert rechts en links van de begeleider te werken, het zogenaamde “wisselen” en de hond leert vooruit te werken.

 De vergevorderde cursus

Tijdens deze cursus wordt nog meer aandacht besteed aan het sturen van de hond door middel van aandacht en commando’s, daardoor leert hij steeds beter vooruit te werken. Hond en baas raken steeds beter op elkaar afgestemd. De bedoeling is dat je uiteindelijk een “team” wordt met je hond. Er wordt al een volledig genummerd parcours gelopen aan het einde van elke les.

De wedstrijdgroep

Na de vergevorderde cursus en het behalen van de benodigde punten kun je door blijven trainen in deze groep. Je kunt een startlicentie aanvragen en aan wedstrijden meedoen. Tijdens deze trainingen worden voortdurend de puntjes op de i gezet en wordt er gesleuteld aan de combinatie begeleider/hond voor een zo goed mogelijk resultaat op wedstrijden. Er worden parcoursen gelopen op verschillende niveaus. Oefening baart kunst!